De tuin is ons eigen privé stukje natuur. Niet gek dat je je tuin daarom zo natuurlijk mogelijk in wil richten. Daar hoort niet alleen flora bij, maar ook fauna.

De droom van menig tuin eigenaar is toch wel wakker worden van de fluitende vogeltjes. Nu de lente weer is aangebroken zijn vogels druk in de weer met het nestelen in de tuin. Maar hoe zorg je er voor dat de vogels jouw tuin voor hun nestje?

1. Fruitige tuin

Iedere vogel heeft zijn eigen wensen. Veel mensen denken met vetbolletjes, pinda’s en dergelijke genoeg voeding in hun tuin te hebben om vogels te lokken. Maar wil je het echt goed doen, ga dan voor fruitbomen of struiken. Een appel- of perenboom, struiken vol bessen en aardbeien of een pruimenboom in het naseizoen. Jij smult van de rijpe vruchten, en vogels smullen van de vruchten die op de grond zijn gevallen. Met name merels en zanglijsters maak je met fruit in je tuin erg gelukkig.

2. Beschutte plekjes

Wie houdt er niet van kleine vogeltjes, zoals koolmezen of winterkoninkjes? Je kunt ze relatief eenvoudig lokken met een nestkasje in je tuin. Maar deze kleine vogels zijn erg op hun hoede. De blaffende hond van de buren of je grasmaaier maakt genoeg herrie om ze weg te jagen. En dat is niet erg, zo lang ze genoeg plekjes hebben in je tuin om zich te verstoppen. Struiken en grote bomen zijn daarom welkom in je tuin. Om je vogels een veilig gevoel te geven in jouw tuin, kun je het beste kiezen voor een aantal soorten met en dicht bladerdek. Denk bij een boom aan een beuk of meidoorn, of op de grond een wilde kamperfoelie of hop. Maar ook een klimplant tegen je schuttig, zoals de Clematis of klimop, doet het goed.

3. Winterkoning lokken

Een van de kleinste vogeltjes die je in ons land kan vinden. Je ziet hem maar zelden: het winterkoninkje. Met haar bruine schutkleur weet het piepkleine vogeltje zich goed te verstoppen. Maar als er eentje in je tuin zit, zul je het weten ook. Een winterkoninkje zal het hele jaar luid en duidelijk zijn gezang laten horen. Wil je nu ook winterkoninkjes in je tuin lokken? Zorg dan voor hop (humulus) in je tuin. Deze slingerplant geeft een dik bladerdek, waar de winterkoning graag zijn koepelnest in bouwt. Bovendien zijn er genoeg insecten te vinden onder dit bladerdek.

Zo kun je met de juiste planten je favoriete vogel naar je tuin lokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *