Je bent misschien wel de meest getalenteerde, ervaren en briljante sollicitant die je potentiële werkgever ooit heeft ontmoet, maar de kans bestaat dat deze factoren niet genoeg zijn om je droombaan te vinden. Zelfs als je perfect gekwalificeerd bent voor een functie en elke sollicitatievraag beantwoordt, kan het zijn dat je de baan niet krijgt als je niet goed gekleed bent voor de gelegenheid.

Geloof me niet? Volgens een onderzoek zei 37% van de bazen dat ze besloten een sollicitant niet aan te nemen op basis van de manier waarop hij of zij zich kleedde. Ondertussen zegt 65% van de personeelsmanagers dat kleding de beslissende factor kan zijn tussen twee vergelijkbare kandidaten.

De manier waarop je je kleedt zegt veel over je persoonlijkheid, en zelfs als een interviewer je niet uitsluit op basis van je garderobe, kan hij of zij toch bedenkingen hebben bij het aannemen van je vanwege wat je draagt. Overweeg deze tip bij het kiezen van je sollicitatie-outfit om het keurmerk van de personeelsmanager te krijgen (bron: Maes & Hills):

Kies een effen kleur die niet afleidt

In elk sollicitatiegesprek wil je dat de personeelsmanager zich op jou concentreert, niet op je roze paisley-shirt. Kies in plaats van drukke patronen voor effen kleuren die je persoonlijkheid weerspiegelen, maar niet te luid of te saai zijn.

Rood kan bijvoorbeeld een interviewer overweldigen. Blijf bij standaard zakelijke kleuren en voeg accenten toe (zoals op een sjaal of stropdas of zelfs je cowboysbag portemonnee) in helderdere tinten.

Zwart is een populaire keuze voor interview kleding omdat het een opvallende kleur is die autoriteit uitstraalt, maar het kan ook drama suggereren. Donkerblauw is een betere optie omdat je er kalm, gecontroleerd, betrouwbaar en veilig uitziet. Grijs werkt ook prima. Het straalt vertrouwen en verfijning uit en zal de interviewer niet afleiden.

Investeer in een maatpak

Houd er bij het kiezen van een pak rekening mee dat schoudervullingen op de schouders moeten eindigen, de jas dicht bij je lichaam moet passen en de mouwen moeten eindigen waar je duimen je polsen raken. Voor vrouwen zijn broeken die te strak zitten en plooien aan de voorkant een grote no-no.

Mijn advies is om te investeren in een op maat gemaakt wollen pak met twee knopen waarmee je zelfverzekerd je sollicitatiegesprek binnenloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *